Hvordan bygger man en dam?

Attention grabber eller hvilested?
Flere og flere vælger en dam i haven. Vand appellerer til alles fantasi. Det kan være en opmærksomhedsfanger eller et hvilested i en have fuld af liv. En dam bringer mere liv gennem de vandplanter og dyr, der vil besøge og bebo dammen. Tænk på guldsmede, frøer og muntre fugle, der køler af i vandet om sommeren ved at bade.

 

Damens sted
Opførelsen af ​​en dam starter med valget, hvor du vil have dammen, hvilken form den vil tage, og om den vil indeholde fisk. Stedet er vigtigst, vil du have dammen ved siden af ​​terrassen eller vil du have den bagest i haven, så du har et sted at gå til. Placer dammen i fuld sollys eller delvis skygge og ikke under træer eller buske. Dette er på grund af de mange skygge og grene og blade, som træerne og buskene bringer med sig. Når man overvejer damens størrelse, skal man tage det overordnede billede af haven i betragtning. Sørg for, at den ikke er for stor i forhold, men at den bliver en naturlig del af haven.

Designet af dammen
Sørg først for, at formen passer til haven. Hvis du har en moderne have, er en slank dam ofte meget smuk. Hvis du har en klassisk have, passer en naturlig form bedre til dig. Tegn billedet i haven ved at markere damformen med bambuspinde eller lignende. Tag hensyn til vegetationen på bredderne, som snart vil vokse bredere, så træk formen lidt for stram. Næste trin er valg af materiale. Bruger du beton, damforing eller en færdiglavet damform?

 

docking
Forår eller efterår er bedst til byggeri. Om sommeren opvarmes vandet for hurtigt, og om vinteren er jorden ikke egnet. Efterår er det mest egnede, fordi algevækst stort set er ikke-eksisterende. Det virkelige arbejde starter med udgravningen. Dybden er meget vigtig her. For en dam på cirka 5 m² skal du beholde 80 cm som det dybeste punkt, for en større dam på cirka 10 m² er det dybeste punkt mindst 100 cm. Dette er vigtigt for temperaturen. Vandet skal ikke blive for varmt på grund af solen, men opvarmningen skal heller ikke tage for lang tid. Generelt er det bedre at grave dammen lidt for dybt end for lavt. Det er ikke nødvendigt at grave alt ud til den angivne dybde, du kan også dræne dammen med trin på 30 cm. Kurve med planter kan placeres her senere. Sten, rødder og grene skal fjernes, da de kan beskadige dammen.

Kantfinish
Det er vigtigt, at kanterne er plane, hvor kanten er for høj kan du fjerne ekstra jord. Væggene graves bedst med en hældning på 30 grader og ikke vinkelret nedad. Dette forhindrer risikoen for sammenbrud. Damkanterne kan efterbehandles på forskellige måder. Den nemmeste måde er at begrave resten af ​​folien over kanten med jord. Du kan derefter skære den overskydende folie af. Hvis du foretrækker en slank finish, kan du bruge flade sten eller fliser. Bankplanter, blokke af tørv eller vegetationsmåtter giver en naturligt udseende dam.

Vær opmærksom
En dam kan være farlig for små børn. Det er ofte sket, at folk ikke var opmærksomme et stykke tid, og et barn endte i dammen. Ingen ønsker at løbe denne risiko, så sørg i dette tilfælde for at der er et hegn omkring dammen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.