Forbered din græsplæne til vinteren

Efter den lange, varme sommer har græsplænen brug for lidt mere opmærksomhed om efteråret. Giv det et sidste boost og overvintr din græsplæne, så den går stærkt ind i de kolde måneder.

Den lange, tørre sommer har sat sine spor. Mange steder blev græsset gult og tørt. Heldigvis er græsplanter stærke, og som regel bliver plænen genoprettet, så snart det begynder at regne. Hvis græsset efter en periode med meget regn (eller meget sprøjtning) ikke længere bliver grønt, er det dødt, og du skal udskifte græsset. Hvad der er meget mere almindeligt er, at visse pletter i græsplænen er døde. Du kan så disse pletter igen i begyndelsen af ​​efteråret. Vand regelmæssigt, så græsfrøet har mulighed for at spire. Så er det tid til at vinterisere din græsplæne.

stikke huller
Skaldede pletter opstår også, når der går meget på græsset. Jorden bliver stadig mere kompakt som følge af denne belastning. Resultatet er, at mindre luft kan nå græsrødderne, hvilket kan få rødderne til at dø og det hårdere ukrudt komme frem.
Tidligt efterår er en glimrende tid til at lufte græsplænen.

Vælg helst en dag efter en periode med regn, så overfladen er blød og lettere kan bearbejdes. Stik huller på cirka 15 cm dybt i græsplænen med en spidgaffel og hold altid en afstand på cirka 15 cm. Der er også sko med pigge, som du kan bruge til at lufte græsplænen; med en stor græsplæne kan du vælge at bruge en elektrisk plænelufter. Denne er udstyret med en rulle med fjederbelastede stifter, der kæmmer mos og afklip ud og gennemborer huller i jorden, så luft kan nå rødderne igen.

Læs mere Grøntsagshavekalender januar
Fjern filtlag
Over tid kan et lag stråtag fra dødt græs, afklip og mos bygge sig op i bunden af ​​græstørven. Hvis dette lag bliver tykkere end et par centimeter, hæmmer det græsens vækst, fordi det blokerer lys, vand og gødning. Det kan også indeholde sygdomme og skadedyr. I efteråret er afskrækkelse et af de vigtigste græsplænejob for at overvintre din græsplæne, da det fjerner stråtaget. Dette gøres normalt ved grundigt at kæmme hele græsplænen med en speciel skarpe rive (udstyret med skarpe, skærende spidser).

For større græsplæner kan du bruge en scarifier; fordi dens knive skærer i jorden, er jorden straks
også luftet. Efter skarpning skal du gå med plæneklipperen igen, helst med en opsamlingsbeholder, hen over græsplænen for at fjerne de sidste løse rester og udjævne uregelmæssigheder. Så eventuelle tynde pletter i græsset med en græsfrøblanding, der passer til din græsplæne og dit formål, f.eks. En blanding til skygge eller til en legeplæne. Så omkring to håndfulde græsfrø pr. Kvadratmeter græsplæne.

Drys det øverste lag
Det sidste trin til overvintring af din græsplæne er at påføre en tynd topcoat. Dette forbedrer jordens struktur og udligner små uregelmæssigheder i græsset. Brug en let jordblanding til spredning, f.eks. En blanding af lige dele pottejord og skarpt sand eller lav en speciel spredeblanding af en del bladjord, fire dele lerjord og fire dele skarpt sand. På tunge jordarter øger man andelen af ​​sand, mens man på sandjord tilføjer mere bladjord. Fordel denne blanding jævnt over græsplænen: spred den let og riv den derefter jævnt mellem græsstråene med en bladrev.

Brug af mad
Brug en særlig efterårsgødning, hvis du vil fodre græsset sent på året. Den indeholder mindre nitrogen (N) og mere kalium (K); kalium stimulerer røddernes vækst og ikke bladet. Du kan også bruge organisk græsgødning.

Læs mere Slået græs
Sådan er din græsplæne vinterklar
Efter disse gøremål vil din græsplæne gå stærkt ind i vinteren. Klipning er ikke længere nødvendig foreløbig, og det er sprøjtning heller ikke. Det eneste, der skal gøres i de kommende måneder, er at rive de faldne blade væk. Gør det konsekvent. Gå ikke på græsplænen, hvis den er ved at fryse og sne.

Leave a Reply

Your email address will not be published.